Изкуство

Ренесанс

Ренесансът е стил и културно движение в Европа започващо от средновековието в Италия. Отличава се чрез връщането към ценности и форми на гръцката и римската антика в литературата, философията, науката и най-вече изкуството и архитектурата.

В исторически план
Нарича се преломна епоха, защото в периода 14 - 17 век общественото и културното развитие на европейските страни излиза от средновековието и се формират характерните черти на съвременната европейска цивилизация. Терминът Ренесанс - възраждане е възприет за означаване на засиления интерес към античността, но с нагласата за новаторство. Обновителните процеси започват около 13 век в Италия. В този изключително динамичен период се зараждат специфични обществено - стопански отношения, оформя се буржоазията и интелигенцията.Това е периода на революционни постижения. Приносите на Леонардо да Винчи, Николай Коперник, Галилео Галилей, Парацелз и други бележити учени оставят ясна следа и предопределят множество пътища на развитие в науката и изкуството. Превратни за обществото са книгопечатането, новите източници на енергия, великите географски открития, изобретяването и усъвършенстването на огнестрелното оръжие и др. Това е и периодът, в който Европа става водеща сила в икономическото, политическото и културното отношение.

Акценти
Промените в културата, литературата и изкуствата не отстъпват на промените в стопанския отрасъл. Творчеството през ренесанса е със светски и хуманистичен характер, а самите творци изоставят теоцентричните възгледи, и изобразяват човека като реално земно същество.
- Литература
Ренесансът в литературата започва с Данте, продължава с Петрарка, Джовани Бокачо, Лудовико Ариосто, Торквато Тасо. Западноевропейската литература се развива под влияние на италианския Ренесанс и на научните открития и достигат апогей в творчеството на Лопе де Вега, Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир, Франсоа Рабле.
- Сценография
Дълбок прелом е извършен през Ренесанса и в театъра, музиката и сродните изкуства.
- Архитектура
Сграда от периода на Ренесанса
Ренесансът в архитектурата започва от 1420 г. и продължава до средата на 16 век , преминавайки през проторенесанса (началото на Ренесанса в архитектурата през 13-14 век) с обособяването на Сиенска школа, Джото и др. В строителството се акцентира предимно на обществени сгради, дворци, градски къщи и др. от светски характер. Характерни са ордерното разчленяване на стенните плоскости, аркадите, колонадите, сводовете, куполите, логическата съразмерност, хармоничността и ясната тектоника, основани на законите на перспективата и пропорциите. Това е период за силно развитие на градоустройството. Създават се мащабни архитектурни ансамбли, подчинени на цялостен художествен замисъл.

Ренесансови школи
* Флорентинска школа
* Венецианска школа
Етапи
* Ранен Ренесанс 1420 - 1500 г. - Флоренция, Тоскана с представители Филипо Брунелески, Леон Батиста Алберти, Донатело, Мазачо и др.
* Зрял Ренесанс (разцвет на Ренесанса) 1500 - 1540 г.- Флоренция, Рим, Венеция с представители Донато Браманте, Леонардо да Винчи, Микеланджело Буонароти, Рафаело.
* Късен Ренесанс 16 век - Андреа Паладио, Джорджоне, Тициан, Паоло Калиари Веронезе.

Представители
По-ярки представители на Ренесанса са:
Алберти,
Леонардо да Винчи,
Ботичели,
Тициан,
Микеланджело,
Рафаело.

Източник: izkustvoto.com

Изпратено на 9/25/2008 от Доротея Христова. Прочетено 6641 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



7/12/2013
ТОП 10: НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ - ПРЕДИ И СЕГА

11/15/2012
Оригами - Изкуството за сгъване на хартия

2/1/2012
Квилинг

12/29/2011
Графити

9/17/2011
Икебана – изкуство за подредба на цветя

1. Квилинг (14266)

2. ТОП 10: НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ - ПРЕДИ И СЕГА (13679)

3. Оригами - Изкуството за сгъване на хартия (11607)

4. Как да купим картина (9727)

5. Кубизъм (9445)

Как да купим картина