Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Може ли човек да ходи по вода

Може ли човек да ходи по вода

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Може ли човек да ходи по вода

От векове хората градят надежди, че един ден и ние като Исус Христос ще можем да ходим по водата. Още през петнадесети век Леонардо Да Винчи изобретил обувки като понтони, предназначени за тази цел, а през 1988 г. Французинът Реми Брика преплува Атлантическия океан на специални ски.

Не е изключено такива мисли да ни хрумват, защото наблюдаваме какво става в природата. Над 1200 вида животни и насекоми се славят с умението да ходят по водата.

По-дребните, например паяците, използват при движението си по повърхността на водата силата на повърхностното напрежение, която задържа молекулите на водата заедно и така и те удържат своето тегло върху водата.

Но тези сили са прекалено слаби, за да издържат по-тежки водни пешеходци. Така например гущерът базилиск се задържа върху повърхността на водата благодарение на генериране на сила, създавана от него благодарение на удар по повърхнтостта на водата с крака.

Може ли човек да ходи по вода

Учените са изчислили, че ако човек се придвижва по повърхността на водата толкова бързо, както и гущерът базилиск, той трябва да тича по вода със скорост 108 километра в час – почти като гепард.

Най-бързият човек на Земята е спортистът от Ячайка Усейн Болт, който държи световния рекорд по тичане на сто метра още от 2009 година. Той тича със скорост 37, 8 километра в час.

За да тича с такава скорост, човек трябва да получава 15 пъти повече енергия, отколкото тялото му е в състояние да изразходва. Но физическите граници на способностите на човешкото тяло не ограничата нашите мечти.

През последните четиридесет години са патентовани над петдесет устройства за ходене по водата. Тези приспособления увеличават плаваемостта на човека или използват сила, известна като динамичен подем.

Повечето устройства са направени от лек материал като дърво или пенопласт. Системата на динамичния подем изисква външни сили, които да действат върху човека.

Те са нужни, за да придвижват тялото в посока, паралелна на повърхността на водата. Този принцип работи като крило на самолет. Той се използва при водните ски. Ако ъгълът на наклон на човека е правилен, той с лекота се задържа върху повърхността на водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
диди
диди
22.07.2011 17:42
Е, ние не сме нито водни кончета, нито господ бог и не всичко, което сърцата пожелават, изпълнението го прави реалност. Нека само не си мислим, да се обожествяваме за да не ни отрежат крилата за летене и да заорем по нос в калта.
2
1