Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Великите изобретения на Леонардо Да Винчи

Великите изобретения на Леонардо Да Винчи

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Великите изобретения на Леонардо Да Винчи

Сред най-добрите идеи на Леонардо Да Винчи, който освен гениален художник е бил и талантлив изобретател, е огледалният начин на писане.

Според някои това се е дължало на желанието на Леонардо да не размазва мастилото, тъй като е бил левичар. Много хора обаче са използвали огледалното писане за шифроване на съобщения.

Всички трудове на художника са написани наобратно.

Увлечението на Да Винчи по водата и морето го вдъхновило да създаде специално облекло за подводни изследвания.

Хидрокостюмът му бил направен от кожа и свързан със специална тръба за дишане и звънче, което плувало на повърхността.

Към костюма имало вградена кожена торбичка, за да може водолазът да я използва за тоалетна, без да замърсява водата, в която се намира.

Да Винчи бил поклонник на динамичния начин на живот, това се отразявало и на почивката, и на придвижването му. Затова той мислел, че изобретения от него въртящ се мост е перфектен за военни действия. Направен от леки, но здрави материали, които били съединени помежду си в подвижна система, той позволявал на армията да го спусне през пропаст за преминаване.

Сред изобретенията му са крилат планер, който бил без покрив, само със седалка за пилота и табло за управление на машината. Тройна цев за пушка е изобретение, което е в разрез с пацифистичния му подход, но все пак изобретателят в него е взел връх над мирния гражданин.

Той е създал и първия хеликоптер, макар конструкцията му да е такава, че той никога не би могъл дори да се отлепи от земята. Но въртящата се перка хрумнала първо на Да Винчи.

Да Винчи живял в Милано по време на чумата, но това не му пречело да строи модели на идеалния град. Той включвал конюшни с вентилационни отвори и други екстри.

Първият автомобил е създаден от Леонардо. Той бил дървен и се движел в резултат на взаимодействие на зъбни колела. Великият учен се опитвал да изчисли възрастта на различни вкаменелости.

Според него подобни останки не били от Великия потоп, а планините някога са били бряг и постепенно са се изместили нагоре.

Едно от най-известните изобретения на Да Винчи е витрувианският човек. Той е модел на съвършената човешка форма по пропорции, предложени от древноримския архитект Витрувий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
54
49
37
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
da Vinci's demons
da Vinci's demons
02.05.2013 13:15
Малко ме дразни тая статия, но мисля, че по-скоро човек има нужда от въобръжение, за да се наслади на живота си. Без илюзиорни представи ;). Този сериал /Демоните на ДаВинчи/ ме вдъхновява - веднъж заради начина, по който е представен Да Винчи, и втори път, заради умелото режисиране и специалните ефекти. Мисля, че... все тая, на мен ми е кеф.
1
0
Мари
Мари
15.02.2013 17:26
Голямо съчинение - разсъждение е скалъпил някой! Как по-точно се разбра, кое се отразявало на почивката и на екскурзиите на първия ренесансов човек? Цялата информация е толкова дъвкана, преписвана и преразказвана,дооформена,подсладена,тайнствена уж и измислена, че съвсем вече сме далеч и от малкото истина, която учени са доказали и разбрали.
4
0