Ренесанс. Култура и литература на Ренесанса.

1. Преход от Средновковие към Ренесанс.

2. Ренесансовата култура на сеободния град и на свободния човек:

  • човек се страхува от Бог;
  • човек трябва да живее в аскетизъм ако иска спасение за душата си, иначе го очаква пъкъла;
  • ренесансовият човек съшо е вярващ човек;
  • Ренесанса в Англия е по-песимистичен, отлколкото в Италия;
  • XVIII в. в България - първа възрожденска творба ("История Славянобългарска");
  • по какви признаци се разделят жанровете;
  • Ренесанса се различава в отношението си към жената - тя е символ на красота и женственост;
  • хедонисти - радващи се на човешките неща;

    3. Ренесансовата литература - конкретна и ссетивна форма на хуманистичните идеи
  • жанрове - новела, сонет, трагикомедия, историческа хроника;
  • жената се превръща в муза вдъхновителка;
  • най-голямо развитие на романа в Европа - XIV в., а в България - XVIII в., Иван Вазов "Под игото";
  • lema образована публика, която да разбере новия вид литература и да възприема иусловността в изкуството. (Изкуството не е действитекност);
  • открива се печатарската преса;
  • Сформира се елит, който не се ръководи от социалното положение;
  • Италия - Петрарк, Бокачо;
  • Испания - Сервантес;
  • Англия - Шекспир (гениално драматично творчество);
  • Франция - Франсуа Рабле;


  • Ренесансова култура:
    - възприемане на националния език;
    - национална определеност, национални различия в развитието на Ренесансовата култура;


  • Ренесансова литература:
    - израз на усложнените гдуховни проблеми на човешкия живот;
    - жанрове на Ренесансовата литература - "(Деканмерон"), сонет (Петрарка), драма - развива трагикомедията и историчската хроника, роман - най-голямо развитие (разцвет);
    - образована публицистика;
    - книогопечатане;
    Ренесансова култура - общоевропейско явление - принцип на "подръжанието";







    Човекът и литературата на Новото време
  • Ренесанс. Култура и литература на Ренесанса.
    Ренесансът в Италия
  • Добави коментар

    Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

    Коментари

    Няма добавени коментари.