Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Изравят тленните останки на Леонардо да Винчи

Изравят тленните останки на Леонардо да Винчи

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Изравят тленните останки на Леонардо да Винчи

Тленните останки на великия художник, учен и изобретател Леонардо да Винчи най-вероятно ще бъдат ексхумирани, за да стане ясно дали в гроба на прочутия италианец не е положен съвсем друг човек.

Италиански изследователи на епохата на Ренесанса твърдят, че разполагат с редица факти, според които в гроба на маестрото е положен съвсем друг мъж.

Учените искат да получат ДНК проба, за да я анализират и да разберат дали тялото е принадлежало на гения на Ренесанса. Тленните останки на Леонардо се пазят в замък на френския град Амбуаз. Стопанинът на гробницата е дал съгласието си да бъде извършена експертизата, но все още не е ясно дали това ще стане наистина.

Специалистите вече са открили начин за установяване на автентичността на останките на да Винчи. Те ще сравнят две ДНК проби. Едната ще бъде тази от замъка в Амбуаз, а другата принадлежи на сина на Леонардо, погребан в Болоня през шестнадесети век. Анализът ще покаже също така и дали Леонардо е бил вегетарианец.

Ако сред костите в замъка бъде открит череп, антрополози се наемат да възстановят чертите на лицето на маестрото. Известният майстор Джорджо Групиони ще се заеме с това. Той е човекът, който е възстановил чертите на лицето на Данте Алигиери.

Някои учени обаче изказват хипотезата, че е твърде опростен подход да се сравняват ДНК пробите на Леонардо и на сина му. Защот може синът на маестрото да е бил от друг биологичен баща, без великият художник да подозира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Пандора
Пандора
02.07.2013 21:12
И кой измисли този син на Леонардо ?
ето какво пише в Уикипедия : няма данни Леонардо да е бил интимен, включително в близки приятелски отношения, с каквато и да е жена
0
0
Damien
Damien
25.02.2011 11:02
Тази информация не е достоверна. Замъкът в Ambyaz е частна собственост и никога не е давано разрешение за подобни анализи. Дирекцията на замъка винаги е била против.
1
1